
Papirmodell av miljøvennlig hus
Hvor ofte tenker du over hvor store konsekvenser dine avgjørelser i jobb og privatliv kan ha for miljøet? Vi er alle nødt til å ta ansvaret for planeten vår innover oss. Vi må ta hensyn til den ikke bare når det står på agendaen, men også i hverdagen. Det er de små valgene vi tar som har den store effekten. Målinger og undersøkelser viser at ombruk av materialer kan potensielt ha en enorm effekt på miljøet, og i tillegg positivt stimulere økonomien både på mikro- og makronivå. Begrepet sirkulærøkonomi brukes ofte om ombruk, og er godt illustrerende: Stål er et eksempel på en vare som i Norge nesten utelukkende kjøpes nytt. Det vil si at vi kjøper stål fra en fabrikk, og materialet har aldri tidligere vært brukt. Stål har imidlertid egenskaper som gjør det egnet til å brukes om igjen. Dermed kan vi sette stålet inn i økonomien en gang til, og det blir en del av sirkulærøkonomien.
Store besparinger med riktige avgjørelser
Det er naturligvis langt mer lønnsomt og miljøvennlig å ta i bruk materialer mer enn én gang, men la oss se litt på hva dataene sier. DOGA (Design og arkitektur Norge) har utformet en rapport som beskriver for- og bakdelene med gjenbruk av stål når man skal konstruere nye bygg i Norge. Den viser til mange eksempler som illustrerer at det vil være veldig lønnsomt for entreprenører over hele landet å ta i bruk nye metoder for å redusere bruken av nytt stål. Selv med nysmelting og oppbevaring av materialene kan det spares store summer, og dermed kan vi se på den totale bygningsmassen i Norge som et lager med fremtidig anvendbare materialer. Dette kan spare samfunnet for store summer og miljøet for store utslipp. Etter at rapporten kom ut, er det planlagt flere pilotprosjekter hvor man videre skal kartlegge læringspunkter for hvordan denne teknikken kan utnyttes best mulig. Interessen for metoden er naturligvis stor, ettersom den øker lønnsomheten på byggene som skal settes opp. Det er sannsynlig at vi i de kommende årene kommer til å se en positiv utvikling i denne retningen.
Andre valg som betyr noe
Konstruksjon av bygg er én ting, men har du tenkt over hvordan innkjøp til hjemmet også påvirker miljøet? Mange oppbevarer enormt mange ting som kunne vært i bruk et annet sted: La oss tenke på det fra dette perspektivet: For hver ting du oppbevarer uten at den brukes, må en ny ting produseres for at noen andre skal kunne bruke den. Gang det opp med alle Norges husstander, så får du et vanvittig antall tonn med varer produsert hvert eneste år. Dette kunne lett vært unngått om folk hadde vært mer bevisste på å få sine ubrukte ting ut på markedet igjen. Tenk også over hvor møblene er kjøpt i utgangspunktet. Tremøbler bør oppfylle en del miljøkrav, som for eksempel det å komme fra bærekraftige skoger. Dette setter dem i kategorien med såkalte sunne møbler , som etterlater et minimalt avtrykk på miljøet. Ikke tro at valgene dine ikke har noen betydning for den store helheten, for vi er helt avhengige av nettopp enkeltmennesker for å redde vårt felles hjem!